ketvirtadienis, sausio 07, 2010

matrioškų virusas

Šitos tetos (ar panelės?) visada buvo populiarios. Vienos iš lyderių tarp suvenyrų iš Rusijos... O jų atsiradimo istorija jau apaugo legendomis. Teigiama, kad pirmosios matrioškos sumeistrautos dar XIX a. pabaigoje - apie 1890 metus. Pasak įvairių šaltinių, žinomai rusų pramonininkų ir mecenatų Mamontovų šeimai kažkas dovanų atvežė japonišką budistų šventiko Fukurumos figūrėlę, kuri susidėjo iš dviejų dalių. Jos viduje slėpėsi dar viena figūrėlė, taip pat pasidalinanti pusiau... Tyrinėtojai daro prielaidą, kad tai ir paskatino rusus sukurti savąjį sudedamo žaislo variantą, kuriam pasirinktas valstiečių mergaitės atvaizdas. Greitai žaislas buvo pradėtas vadinti liaudyje populiariu vardu Matriona arba Matrioška.

Nors daugelį metų matrioškos įvairiai "eksploatuojamos", bet panašu, kad pernai daugelis dizainerių ir gamintojų užsikrėtė jų virusu. 2009-2010 m. rudens/žiemos kolekcijose vaikams GAP (kairėje) ir S.Oliver siūlė įsigyti glaustinukių, palaidinių ir timpių su matrioškomis (lietuviški atitikmenys skamba keistai :) Deja deja, aš irgi neatsispyriau virusui ir nupirkau savo panelei komplektėlį su timpėmis ir pėdkelnes iš Lindex. Ech...


Vienoje didžiausių Jungtinės Karalystės internetinių parduotuvių ASOS (beje, jie siunčia ir į Lietuvą) suradau pakabukų ir kitokių mielų aksesuarų su matrioškomis. Ypač sužavėjo žaismingos glaudės vyrams :)) Toje pačioje parduotuvėje galima įsigyti ir būtiną rudens/žiemos aksesuarą - jaukų YARNZ kašmyro šaliką su tomis pačiomis matrioškomis. Džiaugiasi visa šeima - mamos šalikas dera prie tėčio apatinių :))


Visas pasaulis jau aptarė Chanel matrioškos formos rankinę, kuri ypač tapo populiari, kai 2009 m. pradžioje su ja pasirodė didžioji Chanel gerbėja dainininkė Lily Allen. Bet be rankinių 2009 m. kolekcijoje yra ir auskarų, ir apyrankių su mielosiomis lėlytėmis ;)


Kaip gi be nuostabiausių aksesuarų - rankinių... Už akių užkliuvo pora mielų rankų darbo pavyzdžių. Kairėje - Loungefly rankinė iš medžiagos ir veltinio myliu-nekenčiu tematika. Dar geriau žiūrėtųsi dvipusė rankinė, vienoje pusėje su myliu, kitoje pusėje su nekenčiu. Draugai ar kolegos lengvai galėtų nuspėti jūsų nuotaiką ;) Dešinėje - Modcloth siūloma medvilninė rankinė su skaisčia matrioška rausvais žandais. Traukianti akį :)


Vaikai aprengti, tėtė su mama pasipuošę, beliko dekoruoti namus :) Šitoje srityje irgi netrūksta viruso paliestų daiktų. Olandų bendrovė Arte Espina, gaminanti kokybiškus šiuolaikiško dizaino kilimus, naujausioje kolekcijoje siūlo vaikų kambaryje patiesti kilimą - matriošką. Manau, kad jis universalesnis ir tikrai galėtų tapti smagiu akcentu bet kokiame namų kampelyje. Už 99 eurus su nemokamu siuntimu galima įsigyti vokiškame Ebay. O ant sofos prašosi ilgablakstienės matrioškos nuo rankų darbo vilnonių pagalvėlių. Megztos tradicine škotų mezgimo technika, pagražintos rusiškais ir skandinaviškais motyvais :)

3 komentarai:

modish rašė...

patinka matrioškos, patiko ir įrašas apie jas :)
Geri triūsai, šalis ir pagalvėlės. Norėčiau šalio ir pagalvėlių. Ir bachūro su tokiais triūsais :D

lor@ rašė...

tu su šaliu ant pagalvėlių ir bachūras... :))

Lina rašė...

Patinka man Matrioskos formos rankine, taip pat Peledos formos rankine http://www.ispardavimas.com/Rankines-Tases/Rankines-2011/Peledos-Formos-Rankine.html