trečiadienis, sausio 20, 2010

mėginukų medžiotojai arba freebies

Freebies angliškai reiškia kažką, kas yra nemokama, dažniausiai tai, kas siūloma kaip reklamos dalis. Dažniausiai freebiais vadinami nemokami maisto prekių, kosmetikos ir parfumerijos, sveikatos ir higienos priemonių mėginukai, nemokami žurnalai, katalogai, brošiūros ir plakatai ar tiesiog galimybė be jokių mokesčių parsisiųsti dainų, įvairių leidinių ir pan. Tiesiog tai, ką galima gauti be jokių siuntimo mokesčių ir visiškai dykai.

Jau senokai egzistuoja ištisos freebies bendruomenės, krūva tinklalapių, kur nuolat skelbiama, kas ką nemokamai siūlo. Galima tikrai susirgti savotiška priklausomybe. Aišku, daugiausiai freebių siūlo JAV, Didžiosios Britanijos ar Vokietijos gamintojai, o siunčiamų tarptautiniu mastu surasite vos keletą.

Gal niekada apie juos nebūčiau sužinojusi, jei interneto srauni upė manęs nebūtų nunešusi į vieną lietuvišką forumą, kur dalijamasi nuorodomis ir džiaugiamasi gautomis gėrybėmis :) Čia vieno nario (tikiuosi, nesupyks...) fotografija su "lauktuvėmis" iš užsienio:


Pavyksta kažką gauti net iš tų tinklalapių, kuriuose nurodyta, kad siunčiama tik šalies viduje. Tiesiog pašto kodai ir šalys surašomi prie adreso, jei reikia nurodyti amerikietiškus ar angliškus pašto kodus. Tai loterija, smalsu, ar pavyks gauti, ar ne, azartas. O ypač malonu tikrinti savo pašto dėžutę ir nuolat ką nors joje rasti. Kad ir, pavyzdžiui, rūbų katalogą, lipduką ar kokį kalendorių... Sakyčiau, toks moteriškas užsiėmimas :)) Ir nereikalingo šlamšto bei makulatūros kaupimas... Gėda, bet, žinokit, neatsilaikiau neužpildžiusi kelių formų... Būtinai informuosiu, jei pavyks gauti ką nors įdomesnio :))
Jeigu parūpo ir jums, panaršykite:
http://www.thunderfap.com/
http://www.gofreebies.com/
http://www.shop4freebies.com/

arba tiesiog išbandykite: http://www.escada-fragrances.com/marinegroove/sampling.php



O čia atmintinė naujokams:

1. Norint gauti freebį, dažniausiai reikia nurodyti savo vardą, pavardę, pašto adresą ir būtinai el. pašto adresą. Kartais gali tekti užsiprenumeruoti nemokamą informacinį biuletenį (newsletter), įstoti į klubą ar atsakyti į keletą klausimų. Tikriausiai neišvengsite ir spamo savo el. pašto dėžutėje (vėliau galėsite nutraukti naujienų prenumeratas).
2. Pasitaiko, kad freebiai yra riboti - pavyzdžiui, išdalinama tik 100 vienetų per dieną arba numatytas limitas. Kartais tokios akcijos atšaukiamos arba vieni freebiai pakeičiami kitais. Taip jau nutinka, kad dažniausiai paklausa viršija pasiūlą, nes "medžiotojai" nemiega :))
3. Užpildę formas, nesitikėkite siuntinukų gauti jau po savaitės. Kelionė pas jus gali užtrukti nuo 4 iki 12 savaičių, taigi, būkite kantrūs. Geriausia yra užsisakyti ir pamiršti :)
4. Freebiai yra visiškai nemokami. Jums nereikia suvedinėti savo mokėjimo kortelės duomenų, nėra jokių siuntimo mokesčių ar kitų paslėptų reikalavimų. Jeigu vis dėlto jūsų prašo nurodyti kortelės numerį ar susimokėti už siuntimą, uždarykite tą tinklalapį - jums siūlo ne freebį.
5. 99 %  freebių tiesiogiai siūlo pačios bendrovės, suinteresuotos savo produktų reklama. Jeigu kyla įtarimų, kad siūlomas freebis nieko neturi bendro su įmone ar atsidaro papildomi langai, siūloma susilaikyti nuo formų pildymo :)

2 komentarai:

modish rašė...

o, geras!
Nieko apie tai negirdėjau :)
Kai auginsiu vaiką irgi tuom užsiimsiu. Just for fun :)
Lauksiu Tavo žinių apie pasekmes :)

modish rašė...

ai, prisiminiau, kad vis tik esu susidūrus su "freebies" – kai kurie dizaineriai savo web'uose/blog'uose įdeda dovanėlių šablonų, kuriuos galima atsispausdint, ar pasigamint pačiam [dizaineriškų lipdukų, etikečių uogienių stiklainėliams ir pan.]