ketvirtadienis, sausio 28, 2010

taškuoti namai

Taškeliai, dažniausiai vadinami žirneliais, o angliškai polka dots, į drabužių madą sugrįžo prieš kelis metus. Jeigu jie apskritai kada nors buvo išėję iš mados :) Interjero dizaineriai irgi užsikrėtė linksma žirnelių nuotaika ir jau ne vienus metus siūlo įvairius namų aksesuarus su jų motyvu. Šių metų interjero kolekcijose galima surasti ne vieną taškuotąjį egzempliorių.
Kaip istorikei, be abejo, svarbu pažvelgti į praeitį :) Apie žirnelių atsiradimą madoje ir interjere vėl gi pateikiamos įvairios versijos. Aišku, istorija sukasi apie polka dots. Mados istorikai teigia, kad apie 1830 metus JAV labai išpopuliarėjo šokis polka, kurį atvežė emigrantai iš Rytų Europos. Gamintojai greitai tuo pasinaudojo ir išleido seriją įvairių daiktų, pavadintų "Polka". Tik, matyt, audinys ilgiausiai išlaikė savo originalųjį pavadinimą. Kai kurie istorikai visgi teigia, kad taškuotas audinys būtent susijęs su polka ir jo raštas atspindi šio šokio energingumą, gyvumą. Niekas negali pasakyti, kas yra teisus :) Pats terminas polka dots pirmą kartą buvo paminėtas 1857 metais žurnale Godey's Lady's Book, kur aprašomas muslino šalikėlis, siuvinėtas taškelių eilėmis.
Taškuotasis audinys išgyveno keletą atgimimų. Praėjusio amžiaus šeštąjį dešimtmetį be abejonės galima vadinti žirnelių auksiniu amžiumi. Tada dauguma moterų, pradedant kino žvaigždėmis ir baigiant namų šeimininkėmis, buvo taškuotos nuo galvos iki kojų :) Galima suprasti, kodėl tai buvo taip populiaru. Pokario metais žirneliai tarsi atspindėjo naują spalvų, malonumų ir optimizmo dekadą.

Kitas atgimimas yra susijęs su Brian Hyland daina "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini", išleista 1960 metais. Manau, kad daugelis ją yra girdėjęs, originalią ar perdainuotą, o jei ne, galite susipažinti čia. Kai kurie klaidingai mano, kad nuo šios dainos ir prasidėjo taškelių istorija :) Bet nuo tada jie plačiau pradėti naudoti ne tik rūbų madoje, bet ir kuriant indus ar kitus namų aksesuarus.

Vieni iš didžiųjų žirnelių mylėtojų - dizainerių pora iš Jungtinės Karalystės, pasivadinusi žmonos vardu, - Emma Bridgewater. Jie siūlo daugiau nei 100 namų aksesuarų su taškeliais. Man labiausiai patiko apvalios ir stačiakampės metalinės dėžutės sausainiams ar kitoms gėrybėms ir mažutis žaismingas laistytuvas ;)


Danų namų dizaino kompanija Greengate 2010 metų pavasario-vasaros kolekcijoje siūlo įvairiausių taškuotų virtuvės aksesuarų: nuo rankšluosčių iki arbatinukų.


Nuotaiką virtuvėje pakels ir vintažinio stiliaus Jessie Steele prijuostės:


Vokiečių bendrovė Car - Selbstbaumöbel siūlo rankų darbo kilimus su šiek tiek modernesniu požiūriu į žaisminguosius žirnelius.

Kad ryte gautumėte dozę geros nuotaikos ir pagaliau praplėštumėte nuo miego sulipusias akis, padės danų Rice siūlomi spalvingi vonios aksesuarai.

Puikiai vonioje derės ir namų aksesuarų dizaino studijos iš Amsterdamo Pip Studio rankšluosčiai. Spalvingi, šiek tiek vintažiniai, puikiai atspindintys jų šūkį: Happy products for Happy people.

Ir pabaigai, jeigu akyse dar nemirguliuoja, šis tas miegamajam - tiesiog paprasta patalynė iš Debenhams prekybos tinklo ;)

2 komentarai:

modish rašė...

patinka žirneliai, patiko įrašas apie žirnelius :)

Anonimiškas rašė...

Man zirneliai visada patinka ir patiko: jei ne sriuboj, tai bent nupiesti!:)
N